28 MAYIS 2021
Bu yazımızda; uzmanların sık sık önerdiği, çoğumuzun severek tükettiği, güçlü bir bağışıklığa en çok ihtiyacımız olan dönemlerde Omega-3, D vitamini ve protein ile sofralarımızda daha çok yer almaya başlayan balıklarla ilgili doğru bilinen yanlışları sizlerle paylaşacağız.
Siz de balıklarla alakalı sahip olduğunuz bu tür hatalı bilgileri bu yazımızın ardından düzeltebilir, balık seçerken ve tüketirken doğru bilgilerle hareket edebilirsiniz.
Yanlış: Tezgahtaki taze balık marketteki dondurulmuş balıktan iyidir.
Doğrusu: Eğer tezgahtan aldığınız balığın taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, iç organlarından arınmış halde soğuk zincir korunarak taşınır ve markete kadar ulaşır. Tezgahlardaki balıklar ise çabuk bozulan iç organları ile açık hava şartlarında bozulmaya daha fazla müsaittir.
Yanlış: Ayda 1-2 kez balık yemek, sağlık açısından yeterlidir.
Doğrusu: Amerikan Kalp Cemiyeti (AHA), haftada en az 2 porsiyon (1 porsiyon: 100 gr) ve yağlı (Omega-3 bakımından zengin) balık yenmesini öneriyor.
Yanlış: Taze balık, balık gibi kokar.
Doğrusu: Taze balıklar sadece biraz deniz kokusu taşırlar. Eğer yoğun bir balık kokusu varsa, o balık muhtemelen bozulmuş ya da bozulmak üzeredir. Taze balığın gözleri cam gibi berraktır ve derisi diridir.
Yanlış: Gebe kadınlar balık yememelidir.
Doğrusu: Gebeler için miktar haftada 350 g kadar balık önerilmektedir. Çünkü balık, bebeğin beyin gelişimi için önemli besinlere sahiptir. Gebelikte düzenli balık yiyen annelerin çocuklarının zihinsel yönden daha başarılı olduğu görülmüştür. Sadece cıva bakımından daha yüksek orana sahip kılıç balığı vb. büyük balıklar yerine küçük balıklar tercih edilmelidir.
Yanlış: Balıklar ne şeklide pişirilirse pişirilsin yararlıdır.
Doğrusu: Balığın besin değerlerini en iyi koruduğu pişirme yöntemleri, buğulama, fırın ve ızgaradır. Doymuş ve trans yağlarla kızartılarak pişirilmiş balıklar ise daha az fayda sağlamaktadır. Ayrıca kızartmada kullanılan yağlar kalp ve damar rahatsızlıklarına da yol açabilmektedir.
Yanlış: Balığın yanında yoğurt yemek zehirlenmeye yol açar.
Doğrusu: Balık ile yoğurdun bir arada tüketilmesi zehirlenmeye yok açmaz. Bozuk olmayan balık yine bozuk olmayan bir yoğurt ile sorunsuz bir şekilde tüketilebilir. Balık ile yoğurdun bir arada tüketilmesinin keşfedilmiş hiçbir klinik zararı bulunmamaktadır.
Sağlıklı günler dileriz.